El Comité Econòmic i Social Europeu (CESE), en col·laboració amb el Centre d'Estudis de Polítiques Europees (CEPS) ha publicat un exhaustiu informe sobre el panorama actual de la intel·ligència artificial generativa (GenAI) i els models fundacionals dins de la Unió Europea analitzant el seu impacte, avanços tecnològics i implicacions reguladores.
Alguns dels aspectes destacats de l'informe són:
• Creació d'una terminologia unificada de IA: la ràpida evolució de la IA generativa i els models fundacionals requerix una terminologia unificada per a una comunicació efectiva. És crucial distingir que GenAI crea contingut, mentres que els models fundacionals són més amplis i adaptables. Aconseguir esta claredat en les definicions garantix que les tecnologies es desenrotllen, gestionen i implementen eficaçment en tots els sectors.
• Domini i dependència en el mercat de capacitats de IA: El mercat de la IA Generativa (GenAI) està dominat per empreses estatunidenques, que acaparen més del 80% del finançament global, mentres que la UE enfronta desafiaments en inversió i sobirania tecnològica, malgrat els avanços xinesos amb models de menor cost.
• La cadena de valor de GenAI a la UE: La cadena de valor de GenAI inclou des de fabricants de maquinari i proveïdors de dades fins a desenrotlladors de models i usuaris finals; destacant la integració vertical de grans tecnològiques com a Meta, Google i Microsoft amb OpenAI, que genera eficiència, però amenaça la competència i les startups especialitzades de la UE. Es requerix una política equilibrada que secunde tant solucions integrades com innovacions en sectors clau europeus com l'automoció, les energies renovables i l'educació.
• El camí a seguir: l'informe, basat en una anàlisi DAFO, suggerix que, a fi d'enfortir el desenrotllament de la IA a la Unió Europea, esta ha d'impulsar la investigació, reduir les barreres reguladores i fomentar el talent i la col·laboració internacional, especialment amb el Regne Unit.
Finalment, l'estudi oferix recomanacions polítiques dirigides a les institucions europees, a les organitzacions de la societat civil i al propi CESE; com ara la identificació de les necessitats de major inversió, major desenvolupament d'habilitats i major claredat reguladora; i la necessitat d'una major col·laboració amb les organitzacions de la societat civil.
Tot això amb l'objectiu de fomentar un ecosistema de IA europeu competitiu, ètic i inclusiu.
Pot consultar l'estudi complet en el següent enllaç: QE-01-25-014-EN-N_0.pdf
En la nostra secció d'Actualitat podràs trobar informació sobre els esdeveniments, xarrades i conferències més rellevants en l'àmbit de la intel·ligència artificial.
El Comité Econòmic i Social Europeu (CESE), en col·laboració amb...
Espanya destaca en desenvolupament normatiu o formació de graduats en...
El 93,4% dels espanyols creu que la programació i l'entrenament...
Usem cookies de tercers amb finalitats analítics, en resum només usem les cookies de Google Analytics per a poder analitzar el nostre trànsit.