Financiado por la Unión Europea
Actualitat

Entre les accions prioritàries, l'estudi destaca la d'impulsar des de l'Agència Espanyola de Supervisió de la Intel·ligència Artificial (AESIA) el desenvolupament d'eines de verificació i auditoria de models IA

El president del Govern, Pedro Sánchez, va clausurar l'esdeveniment “Hispània: com la intel·ligència artificial millorarà el nostre futur”, celebrat en la Fundació Ramón Areces, Madrid. Durant la seva intervenció, va destacar la necessitat que Europa i Espanya adoptin una visió clara sobre el rol de la intel·ligència artificial (IA) en la societat, defensant la democràcia enfront dels riscos de l'ús indegut de tecnologies per part de grans corporacions tecnològiques.

L'esdeveniment va servir per a presentar l'estudi 'Hispània 2040'. Aquest estudi és el resultat d'un treball prospectiu realitzat per un grup de 12 experts/as sota el lideratge de l'Oficina Nacional de Prospectiva i Estratègia del Govern, amb l'objectiu d'entendre com la IA pot augmentar el nostre benestar futur i quin decisions hem de prendre perquè així sigui.

 

Hispània 2040: desafiaments i línies d'actuació

 

L'estudi ‘Hispània 2040’ analitza les oportunitats i els reptes que presenta el desplegament de la IA abordant cinc grans desafiaments a llarg termini en els quals la IA pot exercir un paper rellevant a Espanya. Aquests cincos desafiaments són:

  • Modernitzar el teixit productiu
  • Enfortir l'estat de benestar
  • Aconseguir la sostenibilitat mediambiental
  • Reforçar els sistemes de seguretat i la defensa
  • Reduir la desigualtat

 

Per a cadascun d'aquests desafiaments, l'estudi ofereix una visió general de les principals aplicacions potencials de la IA per a les quals existeix evidència empírica, així com indicadors per a quantificar el punt de partida d'Espanya i el possible impacte futur.

 

Enfront dels cinc desafiaments, l'estudi proposa dotze línies d'actuació prioritàries, algunes d'elles ja abordades en l'Estratègia d'Intel·ligència Artificial 2024:

  1. Augmentar les ajudes i incentius financers perquè les pimes incorporin i desenvolupin la IA en els seus negocis. Per a això, l'estudi suggereix reforçar els programes Kit Digital per a l'adquisició d'equips tecnològics i Kit Consulting, així com seguir els exemples de programes com la Integració de la IA en les Cadenes de Valor, el programa de Xarxes Territorials d'Especialització Tecnològica (RETCH), el Fons Next Tech o la Compra Pública d'Innovació
  2. Millorar la formació i l'atracció de talent en noves tecnologies. En aquest àmbit, l'estudi proposa ampliar i millorar l'oferta STEM i intensificar l'atracció de talent tecnològic escalant programes com “SpAIn Talent Hub” o el més ampli ATREU.
  3. Desenvolupar programes de formació contínua en IA per a treballadors en actiu.
  4. Impulsar la creació d'una xarxa públic-privada de centres de recerca en IA, que ens doti de la capacitat per a desenvolupar models fundacionals propis.
  5. Afavorir la interoperabilitat de dades i models de IA entre empreses. L'estudi proposa seguir l'exemple de l'Hub Gaia-X en l'àmbit de la dada, partint de la llavor plantada per la incipient Xarxa d'Excel·lència en IA.
  6. Promoure en el si de les Nacions Unides la signatura d'un nou acord internacional vinculant que garanteixi el control humà sobre els sistemes d'armes autònoms i que les armes nuclears quedin fora de l'abast de la IA. Així, es reforçaria la declaració política no-vinculant política sobre l'ús militar responsable de la IA signada en 2023 per Espanya entre més de 50 països.
  7. Impulsar des de l'Agència Espanyola de Supervisió de la Intel·ligència Artificial (AESIA) el desenvolupament d'eines de verificació i auditoria de models IA.
  8. Dissenyar i implementar un protocol integral de vigilància, detecció i resposta davant incidents de ciberseguretat, que podria ser elaborat per l'Institut Nacional de Ciberseguretat (INCIBE), en col·laboració amb l'AESIA.
  9. Desenvolupar un sistema de dades integrades que faciliti el seu intercanvi i ús entre territoris i serveis públics.
  10. Dotar a l'administració pública de la capacitat per a crear programari de IA adaptat a les necessitats de cada àrea de l'estat de benestar.
  11. Crear un sistema d'agents virtuals que ajudin a la ciutadania en la seva interacció amb l'Administració Pública.
  12. Executar una reforma integral dels impostos sobre la riquesa i acostar la càrrega fiscal sobre les rendes del capital a les del treball.

 

Espanya, "ben posicionada" per a situar-se al capdavant en el desenvolupament de la IA

 

En les seves intervencions, tant Pedro Sánchez com el ministre per a la Transformació Digital i de la Funció Pública, Óscar López, van destacar el bon punt de partida d'Espanya enfront de la IA, subratllant també els avanços reeixits amb l'Estratègia Nacional de IA.

 

Pedro Sánchez va destacar que Espanya que l'Executiu continuarà aquesta legislatura reforçant les capacitats en computació i infraestructures digitals, avançant cap a "un sistema de dades integrat que faciliti el seu intercanvi i ús entre diferents actors i impulsant la recerca científica i el desenvolupament tecnològic de IA". Per això, ha anunciat la publicació i disponibilitat per a tots els usuaris dels primers models d'ALIA. A més, ha anunciat que es mobilitzaran 150 milions d'euros per a potenciar la integració i ús de la IA en les empreses espanyoles, en línia amb el compromís adquirit en l'Estratègia d'Intel·ligència Artificial. D'ells, pròximament es destinaran 20 milions a 500 casos d'ús en petites i mitjanes empreses, els resultats i les experiències de les quals seran accessibles a tot el teixit de pimes, i "serviran per a fer d'elles un ecosistema més innovador i competitiu".

 

Per part seva, el ministre per a la Transformació Digital i de la Funció Pública, Óscar López, ha defensat l'aposta del Govern per "democratitzar la transformació digital" i ha repassat els avanços reeixits amb l'Estratègia Nacional de IA. Entre altres, el Centre Nacional de Neurotecnologías (Spain Neurotech), amb el qual s'esperen "grans avanços" en el tractament de malalties neurològiques com el Parkinson, l'Alzheimer, la depressió o els trastorns del somni, o la ubicació a Espanya d'una de les set fàbriques europees de IA, gràcies a la inversió de 62 milions del Govern, que posiciona al Centre Nacional de Supercomputación com a referència mundial. Igualment, més de 600.000 pimes i autònoms han rebut ajudes del programa Kit Digital per a digitalitzar-se i incorporar la IA en els seus negocist.

 

Des de la passada legislatura, el Govern ha treballat amb el sector privat, la societat civil i la resta d'administracions en la matèria i ha compromès en els últims anys 2.000 milions d'euros a impulsar el desenvolupament de tecnologies d'alt impacte, entre elles solucions IA i la seva adopció en empreses i institucions públiques. Entre altres, l'Executiu ha destinat 50 milions a finançar grans projectes de recerca i desenvolupament, 62 milions a la creació de la primera fàbrica de IA d'Espanya, i altres 105 milions a facilitar el desplegament d'aquesta tecnologia en les cadenes de valor. També acaba de comprometre 500 milions d'euros per al nou centre de fabricació de semiconductors de Màlaga.

Actualitat


En la nostra secció d'Actualitat podràs trobar informació sobre els esdeveniments, xerrades i conferències més rellevants en l'àmbit de la intel·ligència artificial.

Copyright© 2025 AESIA - Tots els drets reservats

Usem cookies de tercers amb finalitats analítics, en resum només usem les cookies de Google Analytics per a poder analitzar el nostre trànsit.

Més informació